Dorpskerk Elsloo
Deze Hervormde kerk uit 1913 heeft onmiskenbaar cultuurhistorische en architectonische waarde. Het is dan ook een rijksmonument.
De klokkenstoel en de nabijgelegen begraafplaats maken de kerk extra bijzonder.
Enkele feiten op een rij
Bouwjaar: 1913
Architect: O.M. Meek
Adres: Hoofdweg 42 te Elsloo
Eigenaar: Kerkelijke Gemeente Elsloo
Status: rijksmonument (monument-nummer 514113)
Bijzonderheden: klokkenstoel en begraafplaats
Gebruik: uitvaarten en trouwerijen
Buitenkant
De kerk ligt op een ruim eigen erf. Het gebouw heeft een zadeldak, dat bedekt is met zwarte mat geglazuurde Franse keramische leipannen. Op het nok staat een achtzijdige klokkenzolder met een mooie spits met weerhaan.
Aan de achterzijde van de kerk bevindt zich het later aangebouwde Karkehus.
Naast de kerk staat een grote, houten klokkenstoel met daarin twee klokken.
Interieur
Door de wit gepleisterde wanden is het een lichte kerk. Het interieur is vrijwel helemaal in oorspronkelijke staat en de originele kerkbanken zijn er nog. Er is veel hout gebruikt en ook rode Groninger bakstenen.
Boven het voorportaal bevindt zich het oksaal ofwel de orgelgalerij. Dit is een balkon, waarop het (elektrische) orgel staat.
Begraafplaats
Achter de Hervormde Kerk ligt een begraafplaats. Deze is, net als de kerk zelf, eigendom van de Kerkelijke Gemeente Elsloo. De begraafplaats is dagelijks vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Er zijn zeer uitzonderlijke graven met graftrommels te bezichtigen.
De begraafplaats is nog steeds in gebruik. In overleg met de beheerder kunnen er ook urnen worden bijgezet.
Toekomst
Op dit moment zijn er geen plannen om het kerkgebouw af te stoten of te herbestemmen.
Bij eventuele herbestemming in de toekomst zal het kerkgebouw, vanwege zijn monumentale waarde, behouden moeten worden. Ook is het van belang om bij eventuele ontwikkelingen het dorp erbij te betrekken. De kerk met de bijbehorende begraafplaats zijn immers maatschappelijk gezien heel belangrijk voor Elsloo.